Geschiedenis van het parcours

De Rotte is een veenriviertje, dat vroeger in directe verbinding stond met de Nieuwe Maas. In de middeleeuwen vormde aan de Rotte de nederzetting Rotta. In 1270 werd nabij de monding van de Rotte een dam in de rivier gelegd om het Maaswater buiten te houden. Het Rottewater kon via sluizen in de dam uitstromen. De dam is dus de oorsprong van Rotterdam. De dam is het anker van de stad, de basis waarop de wereldstad is gebouwd.

Tegenwoordig wordt de Rotte voornamelijk gebruikt voor pleziervaart en door de plaatselijke roeiverenigingen. En onlosmakelijk met de Rotte verbonden zijn de duizenden hardlopers en fietsers die jaarlijks met heel veel plezier door het fantastische gebied langs de Rotte hun rondes maken.

Het parcours

Hieronder staan afbeeldingen van de parcoursen van de Halve Marathon en de 10 km. Klik op de plaatjes om de routes te openen in afstandmeten.nl. Het parcours voor hardlopers en wandelaars is hetzelfde. 

Het parcours van de Rotte Dam Loop neemt je mee langs de oevers van de Rotte. Vanaf de start bij Outdoor Valley loop je langs het Hoge Bergsche Bos naar het mooie bosrijke gebied van de Rottemeren. Na het keerpunt kom je aan de Rotte en kronkel je met de rivier mee de stad in. Geniet onderweg van de natuur, de mooie huizen, en kijk zeker ook naar de opdoemende skyline in de verte. 

Eenmaal de Gordelweg gepasseerd, zul je zien dat de Rotte ook binnen de stadsgrenzen mooie scenes biedt. In de laatste kilometer draai je linksaf de Binnenrotte op, en bij het passeren van het terras van Cafe van Zanten doemt de finish op. Je volgt het geplaveide pad langs de Laurenskerk, trekt nog een sprintje langs de Blaaktoren en De Statendam en voor je het weet sta je aan de voet van De Markthal, letterlijk bij ‘de voeten’ waar de Dam in de Rotte is gelegd. En dan weet je: I did it! En dan weet je ook dat je welverdiende glimmende medaille klaar ligt. Je wandelt een klein stukje terug naar Cafe van Zanten. Het personeel op het terras herkent je al van verre aan je shirt en zet ook het verfrissende drankje voor je klaar. Is dat lekker ’thuiskomen’ of niet?! Veel plezier!

.